Omgeving

Website: Groningen Stad

Bij De Oude Smidse heeft in haar nabije omgeving mooie dorpen als Pieterburen en Winsum. UNESCO werelderfgoed de Waddenzee en Het Lauwersmeer liggen op steenworp afstand. En de drie Noordelijke hoofdsteden Groningen, Leeuwarden en Assen zijn ook nog eens goed bereikbaar. En op al die plekken is natuurlijk genoeg te zien en beleven. Een greep daaruit…

Cultuur

Het Hoogeland is een bijzonder landschap voor bezoekers. Rond 2500 jaar geleden kwamen hier de eerste mensen wonen. Van het begin af aan was er de strijd met het water. Die geschiedenis van deze strijd is ook in het huidige landschap terug te vinden. De mensen begonnen al vroeg heuvels te bouwen die later de basis voor de dijken werden en die je nog steeds kunt zien. De geschiedenis van het gevecht met het water is nog goed in het huidige landschap te vinden.

Alle 21 dorpjes in “de Marne” hebben hun eigen speciale karakter. De cultuurhistorische kenmerken van Het Hoogeland zijn de wierden (heuvels waar de huizen op gebouwd zijn), Borgen (kleine kastelen), oude kerken en molens. Neem de tijd om de wierden, borgen, kerkjes en molens te bezoeken of bewonder de schitterende herenboerderijen.

najaar 2022 Oude Smidse website 14

Wij zullen hieronder een aantal uitjes & activiteiten benoemen.

najaar 2022 Oude Smidse website 21

Openluchtmuseum Het Hoogeland

(6 km van Westernieland)
Het museum ligt in de kom van het Noordgroninger dorp Warffum, waar de wierde en zijn bebouwing goed bewaard zijn gebleven. Van buitenaf herken je het museum dan ook niet als zodanig omdat de huizen zijn geïntegreerd in het dorpsgezicht. Meerdere huizen op het museumterrein worden zelfs nog bewoond. Het geeft een beeld van het wonen en werken in dit gebied rond het jaar 1900.

> Meer informatie

Abrahams Mosterdmuseum

Eenrum (8 km van Westernieland)
Eén van de culinaire hoogtepunten uit het Groningse land is de mosterdsoep. Daar hoort natuurlijk ook een bezoekje aan het mosterdmuseum te Eenrum bij. Hier laat men zien hoe mosterd gemaakt wordt. Een rondleiding behoort ook tot de mogelijkheden, trek daar ongeveer een uurtje voor uit. Naast het museum ligt de meest bekende molen van het Hoogland “De Lelie”, die in 1862 is gebouwd. Bij ons in De Oude Smidse kun je zelf een overheerlijke mosterdsoep proeven.

> Meer informatie

najaar 2022 Oude Smidse website 3
najaar 2022 Oude Smidse website 10

Kaarsenmakerij Wilhelmus

Eenrum (8 km van Westernieland)
In het pittoreske dorpje Eenrum bevindt zich tevens de Kaarsenmakerij Wilhelmus. Naast het bekijken van de geschiedenis van het maken van kaarsen is er tevens de mogelijkheid om zelf kaarsen te maken. Je kunt hier uiteraard ook allerlei kaarsen kopen.

> Meer informatie

De Theefabriek

Houwerzijl (20 km van Westernieland)
De juiste plek voor elke theeliefhebber. De Theefabriek is een unieke combinatie van Nederland's enige theemuseum, de theeschenkerij met de meest uitgebreide theekaart ter wereld en een nostalgische theewinkel. De fabriek is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het dorpje Houwerzijl, middenin het prachtige Lauwersland.

> Meer informatie 

najaar 2022 Oude Smidse website 4
najaar 2022 Oude Smidse website 31

Menkemaborg

Uithuizen (14 km van Westernieland)
In het dorp Uithuizen staat de Menkemaborg, de best bewaarde borg in het Groninger landschap. De oorsprong van de huidige borg ligt eind veertiende, begin vijftiende eeuw. In de vorige eeuw werd de borg gerestaureerd en ingericht met het 18e eeuwse interieur. De tuin werd hersteld met behulp van het originele plan.

Tegenwoordig is de borg een museum en geeft het een beeld van het leven van de Groninger jonkers in de zeventiende en achttiende eeuw. De bijbehorende tuin is opnieuw ingericht als een achttiende-eeuwse Hollandse tuin. In de tuin bevindt zich een van de weinige originele doolhoven in Nederland.

> Meer informatie

Verhildersum

Leens (15 km van Westernieland)
Midden in het Noordgroninger wierdenlandschap, aan de oostzijde van het dorp Leens, ligt Verhildersum. Op dit 32 hectare grote landgoed gaan cultuur en natuur harmonisch samen. Verhildersum wil een beeld geven van het wonen en werken op het Groninger platteland in de 19e eeuw. Van borgbewoners, boeren en arbeiders. Van het dorpsleven en van ambachtslieden. Het Schathoes, dat in vroeger jaren als veeschuur diende, is tegenwoordig ingericht als restaurant-theeschenkerij.

> Meer informatie

najaar 2022 Oude Smidse website 26
najaar 2022 Oude Smidse website 11

Insektenwereld

Leens (15 km van Westernieland)
Het NatuurDoeCentrum Insektenwereld in Leens is een educatief-recreatief centrum waar de bezoeker langs veelal levende dieren en insecten wordt geleid. Het park is in 1998 opgericht met als doel de bezoekers spelenderwijs kennis te laten maken met dieren en hun plaats in de natuur. Vooral die dieren die doorgaans als eng of nutteloos worden gezien, bijvoorbeeld insecten, krijgen bij het NatuurDoeCentrum Insektenwereld extra aandacht. Een aanrader voor de kids!

> Meer informatie

Domies Toen

Pieterburen (2 km Westernieland)
Bij de vijftiende-eeuwse Petruskerk van Pieterburen ligt Domies Toen, de tuin van de dominee. Waar vroeger de pastorie stond, met de slinger- en nutstuin van de predikant, bevindt zich nu een tuin met een bijzondere plantencollectie.

Vroeger onderwees de dominee hier boeren in plantkunde. Domies Toen heeft als botanische tuin eenzelfde doelstelling, nu gericht op educatie van bezoekers. De tuin biedt een enorme diversiteit aan planten en dieren. De indeling van de tuin met verrassende hoekjes en fraaie doorkijkjes is het hele jaar de moeite waard.

> Meer informatie

najaar 2022 Oude Smidse website 27
najaar 2022 Oude Smidse website 38

Visserijmuseum

Zoutkamp (20 km van Westernieland)
Wie zich interesseert in het verhaal en de ontwikkeling van de visserij in deze omgeving moet zeker Zoutkamp aandoen. In het kleine museum is ook nog een souvenirwinkel.

> Meer informatie

Natuur

Het natuurgebied Het Hoogeland is een paradijs voor toeristen die van natuur houden. Als je op zoek bent naar rust, ruimte, schone lucht en natuur ben je hier op de juiste plek! Het is een uniek en open landschap dat door de eeuwen heen sterk gevormd is door de aanwezigheid van water. De dijken, wierden en maren van het Hoogeland zijn de belangrijkste landschapselementen die je hier kunt vinden. Daarnaast kent het twee unieke natuurgebieden met internationale allure: het Lauwersmeergebied en de Waddenzee.

najaar 2022 Oude Smidse website 13

Waddenzee

De Waddenzee is het grootste getijdengebied ter wereld. Een getijdengebied is een watergebied dat sterk beïnvloed wordt door eb en vloed. Bij eb vallen grote delen van het gebied droog. Dit unieke natuurgebied is voor het grootste deel natuurlijk ontstaan. De afwisseling tussen nat en droog maakt de Wadden een uniek natuurgebied. Het Waddenzeegebied heeft een grote ecologische waarde en staat met uitzondering van het Deense deel op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. 

Er groeien planten, zoals zeekraal, die alleen kunnen overleven als ze een deel van de dag onder water staan. Dankzij dit soort planten kunnen er kwelders ontstaan. Dat zijn gebieden die hoger liggen dan de omgeving omdat er zand tussen de planten blijft liggen. Miljoenen vogels verblijven een deel van het jaar, of het hele jaar lang, in het Waddengebied. Ze vinden voedsel op de kwelders. Ze leven van de planten, schelpdiertjes en kleine ongewervelde dieren. Ook in het water van de Waddenzee is allerlei leven te vinden. De mooiste manier om te genieten van deze unieke natuurbeleving in het Waddengebied is wadlopen!

 > Bekijk hier alle mogelijkheden voor het wadlopen

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen en Friesland en is ontstaan nadat in 1969 een dam werd gebouwd tussen het oude meer en de Waddenzee. Sindsdien is een prachtig en uitgestrekt landschap ontstaan met vele vogels, vissen en bijzondere bloemen. Kleinschalige vriendelijkheid en knusse intimiteit. Imposante boerderijen, prachtige vergezichten, houtwallen, wierden met schilderachtige dorpjes, een bruisend watersportgebied en een uniek natuurgebied. Dat is het Groninger deel van het Lauwersland. Een gebied dat zich uitstrekt van het Lauwersmeer tot Loppersum en van het Wad tot Zuidhorn, met vele aantrekkelijke gezichten. Waard om ontdekt te worden.

najaar 2022 Oude Smidse website 30

Het Nationaal Park Lauwersmeer bestaat voor een groot deel uit water. Een mooi vaargebied voor kano, surfplank, open boot of kajuitboot. Je hebt er zoveel ruimte, dat je er zelfs in het hoogseizoen heerlijk kunt varen. Je kunt aanleggen in een van de vier jachthavens of bij een aantal speciale steigers en recreatie-eilanden. Geen eigen boot? Op verschillende plekken zijn boten te huur. Als je niet zelf wilt varen, maar toch het Nationaal Park eens vanaf het water wilt bekijken, kies dan voor een vaarexcursie.

Het Lauwersmeer heeft een uitgebreid net aan wandelpaden. De tien rondwandelingen die Staatsbosbeheer heeft uitgezet in het Nationaal Park Lauwersmeer variëren in lengte van 2 tot 7,5 kilometer. Bepaal je liever je eigen route, bij de plaatselijke VVV-kantoren kun je terecht voor wandel- en fietskaarten. Fietsliefhebbers kunnen daar ook terecht voor de route ‘Rondje Lauwersmeer’, een route van 45 kilometer rond het Lauwersmeer. Als je graag een dag naar het Waddeneiland Schiermoninkoog wilt, dan kun je de veerboot in Lauwersoog nemen.

najaar 2022 Oude Smidse website 39

Zeehondencrèche, Pieterburen

(2 km Westernieland)
Elk jaar wordt een groot aantal hulpbehoevende zeehonden langs de kust van Nederland en de Waddeneilanden gevonden en naar de Zeehondencrèche in Pieterburen gebracht. Niet alleen pups die hun moeder zijn kwijtgeraakt, de zogenaamde huilers, maar vooral ook zieke, gewonde en verzwakte dieren krijgen een volledige medische behandeling en worden enkele maanden verzorgd, tot ze sterk en gezond terug kunnen naar de Waddenzee. Geen enkel dier blijft in gevangenschap.

Het behandelen van al die zieke zeehonden heeft van de Zeehondencrèche een professioneel ziekenhuis gemaakt, met een dierenarts, een flink aantal quarantaineruimtes, een laboratorium voor bloedonderzoek, röntgenapparatuur, geneeskundige en wetenschappelijke adviescommissies en vijfentwintig zeer betrokken medewerkers. Ieder jaar komen studenten van over de hele wereld een periode stage lopen in Pieterburen. Wetenschappelijk onderzoek heeft een belangrijke plaats ingenomen in het werk van de crèche. Inmiddels is aangetoond dat vervuiling in de Waddenzee het afweersysteem van de zeehond aantast.

In het bezoekerscentrum speelt de hele zeehondenverzorging zich letterlijk rond de bezoeker af. Zo kan men een kijkje nemen in de keuken waar de zeehondenmaaltijden worden bereid, de quarantaineruimtes en de binnen- en buitenbassins waarin de zeehonden zwemmen. De vaste expositie geeft veel informatie over de zeehond en zijn leefgebied. Daarnaast zijn er in het bezoekersgedeelte nog een kinderhoek met educatieve spelletjes en voor de kleinsten een zandbak, een filmzaal waar afwisselend een drietal.

> Klik hier voor meer informatie

Activiteiten

Wandelen

Wandelen door het Groninger land is een rijke ervaring. Het ongerepte land, de schilderachtige dorpen en de rust en ruimte, het zijn de perfecte ingrediënten voor een langzame, doch intense kennismaking met het Groninger landschap. Er zijn vele wandelroutes in de buurt van Westernieland. Het Hoogeland is een uitdaging voor wandelaars die houden van vergezichten, wind, uitgestrekte natuurgebieden en natuurlijk de dijken langs de zee.

De Oude Smidse is lid van de vereniging Groningen Loopt! Deze vereniging is gekoppeld aan lokale bedrijven en organisaties die als toeristische informatiepunt voor alle wandelaars dienen. Hier kun je terecht om meer informatie over aantrekkelijke wandelroutes in de regio te krijgen. De toeristische informatiepunten zijn herkenbaar aan het bordje met het Groningen Loopt!

Wil je meer informatie over het wandelen rond Westernieland neemt dan contact met ons op en wij zullen samen over de verschillenden mogelijkheden praten.

Website: Groningen Loopt!

najaar 2022 Oude Smidse website 34
najaar 2022 Oude Smidse website 1

Fietsen

In Noord-Groningen zijn de afgelopen jaren veel paden aangelegd en dat levert prachtige routes om te fietsen. Rondom Westernieland kan ook volop gefietst worden. Dwars door het landschap kan genoten worden van de ruime blik en de stilte. Tijdens de fietstochten kom je borgen, kerken, wierden-dorpen en typisch Groninger boerderijen tegen. Doordat de verscheidene dorpen op korte afstand van elkaar liggen, zijn de nodige tussenstops mogelijk. “De Oude Smidse”bied ook de mogelijkheid fietsen te huren (€ 7,50 per dag). Wil je een fiets bij ons voor een of meerdere dagen huren of meer informatie over fietsvakantie hebben, neem dan contact met ons op.

Kanovaren

Het Hogeland ontdekken vanaf het water door kronkelende riviertjes en langs kleine dorpjes waar je kunt aanleggen voor een kijkje of een picknick. De provincie Groningen is als watersportprovincie sterk in opkomst. Van oudsher beschikt onze regio over een wijd vertakt stelsel van kanalen, meren en getijdenprielen, maren genaamd. Kanalen, bruggen en sluizen die in onbruik waren geraakt worden weer in gebruik genomen. Hier profiteren voornamelijk de kanovaarders en motorbooteigenaren van. Veel gemeenten hebben aanlegplaatsen voor deze waterrecreanten. Met de kano of (kleine) motorboot kan aangelegd worden in Winsum, Warffum, Uithuizen, Kantens en Usquert.

Er is bij de VVV een gedetailleerde kanovaarkaart te koop. Voor wie geen kano bezit zijn er op verschillende plaatsen kano's te huur. Wij kunnen dit voor je organiseren. Wil je meer informatie over kanotochten of motorbootrijen neem dan contact met ons op.

najaar 2022 Oude Smidse website 5
najaar 2022 Oude Smidse website 36

De stad Groningen

Het bruisende hart van onze provincie is de stad Groningen. Met zijn talloze cafés en restaurants is dit een gezellige stad om uit te gaan. Maar ook cultureel heeft de stad Groningen met een groot aantal musea, theaters, bioscopen en festivals veel te bieden. Ook wel Amsterdam van het Noorden genoemd, is de Universiteitstad Groningen met 50,000 studenten de stad met de jongste populatie in Nederland. Groningen is uitgeroepen tot beste binnenstad van Nederland en fietsstad van Europa.

• Rondvaart door de grachten van Groningen
• Beklim de martinitoren en geniet van een mooi uitzicht op de stad en omgeving
• Op zijn minst 3 weekmarkten in de binnenstad met meer dan 150 stands

Als je meer informatie nodig hebt om je dag in de stad Groningen te plannen kun je altijd bij ons terecht voor meer tips.

Website: Groningen Stad

Gezellig overnachten in De Oude Smidse

Wil je meer informatie of een kamer boeken? Bel dan met De Oude Smidse via 0595 - 528 620 of vul het contactformulier in.

Contactformulier